Aliexpress ostajan opas ensikertalaiselle

Olet varmasti kuullut jonkun joskus tilanneen kiinasta jotain. Usein kiinasta tilataan tavaraa halpojen hintojen takia tai suuren valikoiman takia. Tilaaminen on helppoa ja nykyisin myös turvallista kiitos Aliexpress Buyer protection– turvan. Turvallisten maksutapojen ja ostaja turvan lisäksi on kuitenkin muutamia asioita jotka on syytä tarkistaa ennen tilaamista. Jotta näiden asioiden tarkistaminen olisi mahdollisimman helppoa teimme suuren 10 kohdan oppaan ensikertalaisella AliExpress tilaajalle.

1. Onko aliExpress luotettava?

AliExpress on Alibaban omistama tavallisille kuluttajille tarkoitettu versio ja se on yleisesti ottaen erittäin luotettava. Luottokorttitiedot ja muut käyttäjätiedot ovat turvattu viimeisimpiä salausmenetelmiä käyttäen. Vaikka AliExpress hoitaakin tietoturva-asiat ja muut erinomaisesti niin se ei suoranaisesti myy mitään vaan tarjoaa verkkokauppa alustan kaupoille. Siksi on syytä tarkistaa myös kauppiaiden laatu.

Ostaessasi AliExpress kaupasta, tarkista aina myyjän ja tuotteen arvostelut ennen kuin  ostot. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että myyjän arvosana olisi oltava yli 95%. Kuitenkaan aina tuotteista ei  ole arvosanaa varsinkin, jos kyseessä on ihan uusi tuote. Kannattaa tällöin odottaa hetki, että arvosteluja kertyy tai katsoa samaa tuotetta muilta myyjiltä.

2. AliExpress kaupasta ostaminen on helppoa

AliExpress verkkokaupan käyttäminen on melko yksinkertaista ja se onnistuu pienellä harjoittelulla aloittelijoiltakin. AliExpress kaupassa on myös ja aiemmin mainittu ostajanturva, joka kattaa saapumattomat tilaukset, vialliset tuotteet sekä tietysti piraatti/tuoteväärennökset. Ongelmatilanteissa kannattaa aluksi olla yhteydessä tuotteen myyjään.

Kun olet tehnyt tilauksen, sinulla on keskimäärin 60 päivää aikaa kuitata tavarat saaduksi painamalla sähköpostissasi olevaa linkkiä tai omasta tilaushistoriastasi. Jos et kuitenkaan paina napista 2kk aikana, tavarat hyväksytään automaattisesti saaduksi, joten muista aina painaa kyseistä nappia.

HUOM! Älä kuitenkaan paina napista ennen kuin olet vastaanottanut tavarat, koska sen jälkeen reklamointi muuttuu lähes mahdottomaksi.

3. Kiinasta tilaamisen toimituskulut, maksuvaihtoehdot ja toimitusaika

Kuten tilaat AlieExpressista saat usein edulliset tai jopa täysin ilmaiset postikulut. Ostosi jälkeen saat automaattisesti sähköpostiisi viestin mikä sisältää esimerkiksi tilausvahvistuksen ja seurantakoodin. Seurantakoodia ei kuitenkaan aina ole saatavilla, tai sen tiedot eivät pidä paikkaansa. Varsinkin tämä pätee, jos toimituksessa käyttää usein ilmaista ChinaMailia. Jos taas valitset DHL toimituksen joka yleensä on merkittävästi kalliimpi saat aina seurantakoodin joka toimii aina kotiovelle asti.

4. Millainen on kiina tuotteiden laatu?

Tiedät varmasti vanhan sanonnan “Halvalla ei saa hyvää” No osittain se pitää paikkansa mutta halvemmalla voi saada oikein hyvää laatua. Poikkeuksellisen halvoilla hinnoilla on kuitenkin ajoittain se toinen puoli. Jos hinta on erityisen halpaa näkyy se tietysti tuotteiden laadussa ja muissa asioissa esimerkiksi ominaisuuksissa. Varsinkin kuvien kanssa on syytä olla tarkkana sillä ajoittain kuvien perusteella saattaa päätellä, että tuotteessa on jokin ominaisuus, mitä ei kuitenkaan ole. Älä siis katso pelkkiä kuvia, vaan lue tuotekuvaus ja ominaisuudet huolellisesti. Tässäkin kuitenkin pätee yllä mainitut ostajan arvostelut, jos arvostelut on hyvät ja niitä on paljon on tuotekin usein täysin kuvausta vastaava.

Vaatteita koskettaa erityinen huomion arvoinen asia. Niitä ostaessa edullinen hinta vaikuttaa suoraan tuotteen materiaaleihin ja sitä kautta laatuun. Myös vaatteiden kokoon kannattaa kiinnittää huomiota siitä enemmän alapuolella.

5. AliExpress kaupan vaatekoot

Tilatessasi vaatteita älä luota suoraan AliExpressin vaatteiden kokomerkintöihin. Jos tuotekuvaus mahdollistaa, katso aina tuotteen oikeat mitat. Koko taulukko on kuitenkin vuosien saatossa parantunut merkittävästi! Usein AliExpress vaatteet ovat yhden ja joskus jopa kaksi kokoa liian pieniä, verrattain meille normaaleihin EU-mittoihin. Kannattaa aina katsoa muiden tilaajien arvostelut tuotekortin alareunasta. Yleensä niistä selviää nopealla vilkaisulla onko kauppiaan tarjoama koko taulukko kuinka paikkansa pitävä EU-mittoihin verrattuna.

6. Mitä kiinasta kannattaa tilata?

Jos ole hankkimassa erityisen kallista esimerkiksi tuhansien eurojen arvoista elektroniikka ei AliExpress välttämättä ole oikea paikka. Yksi tärkeä syy tähän on se, että mahdollisissa takuu ja muissa samankaltaisissa ongelmatapauksissa kuluttajansuoja on Kiinasta tilatessa heikompi kuin EU-alueelta. Takuuasiat on tietenkin paljon helpompi hoitaa EU-alueella toimivien kauppiaiden kanssa. AliExpressistä ei myöskään kannata tilata kalliita merkkituotteita, koska ne ovat suurella todennäköisyydellä tuoteväärennöksiä. Nämä tuotteet ovat kuitenkin vähentyneet valikoimista merkittävästi sillä AliExpress taistelee kovasti piratismia vastaan. Muista myös varoa tilaamasta AliExpressistä tuotteita, joita et Suomeen saa tilata kuten esimerkiksi lääkkeitä.

7. Tullimaksut Kiinasta tilatessa

Lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti mutta kirjoittamishetkellä tullimaksut kiinasta tilatessa menevät seuraavanlaisesti. AliExpress tilaukset tulevat siis Kiinasta, joten sinun pitää huomioida tilauksiin kohdistuvat mahdolliset tulli ja muut veromaksut. ILMAINEN VINKKI! Voit helposti välttää tullimaksut tekemällä, monta pienempää tilausta, jotka ovat postikuluineen alle 22€ arvoisia. Valitse vielä tuotteita, jotka toimitetaan ilman postimaksua niin tämä onnistuu todella helposti. Alle 22€ arvoiset tilaukset voivat jäädä joskus tulliin (mutta erittäin harvinaista). Silloin vain kirjaat tullin sivuilla tilauksen arvon ja paketti pääsee jatkamaan matkaansa.

Jos tilauksesi arvo ylittää postikuluineen 22€ lähettää tulli sinulle kirjeenä saapumisilmoituksen. Saapumisilmoituksessa on kaikki ohjeet sekä kerrotaan vaihtoehdoista miten voit maksaa lähetyksesi tullimaksut.

8. Tarkista aina ennen tilausta tuotearvostelut

Jokaisesta tuotekortista kannattaa tarkistaa tuotteen arvostelut sekä ostajien kommentit. Nämä kannattaa aina tarkistaa ennen tilauksen tekoa, jolloin tiedät paremmin millaista tuotetta olet ostamassa. Kannattaa myös kirjottaa omia arvosteluja auttamaan muita ostajia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että joskus myös tuotearvostelut saattavat olla väärennettyjä varsinkin, jos kaikki arviot ovat täydet viisi tähteä kannattaa siihen suhtautua hieman skeptisesti.

9. AliExpress tuotteiden takuu ja reklamaatiot

AliExpressin tarjoaman “ostajanturvan” umpeuduttua tuotetakuun ja vastuun toimivuutta on vaikea taata. On myyjiä jotka hoitajat kaikki velvollisuutensa erinomaisesti, mutta kuten helppo arvata myös huonomminkin asioita hoitavia kauppiaita löytyy. Takuu asioissa ongelmaksi usein koituu myös se, että tuotteiden palauttaminen Kiinaan usein kallista ja vaikeaa, ettei se yksinkertaisesti ole vaihtoehto. Yleensä kuitenkin merkittävästi halvemmat hinnat kompensoivat hieman heikomman takuupuolen helposti.

Jos et jostain syystä saa tilaustasi kuukaudessa tai tuote on rikki suosittelemme reklamoimaan asiasta. Tätä kutsutaan niin sanotusti “Open Disbuteksi” Kannattaa aina olla ennen tätä yhteydessä tuotteen myyjään. Kun reklamaation on käsitelty saat rahasi takaisin yleensä noin viikossa.

10. AliExpress tarjoukset ja bonuskoodit

AliExpress tarjoaa lähes viikottain erilaisia tarjouksia ja kampanjoita. Myös bonuskoodia tai muita alennuskuponkeja saattaa saada aika ajoin. Katso alapuolelta tämän hetken AliExpress tarjoukset ja kampanjat!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

18 Julkaisua lisää Aliexpress kategoriassa
Sinua saattaisi kiinnostaa myös
Fidget spinneri kiinasta halvalla

Oletko harkinnut ostavasi super suositun Fidget spinnerin? Miksi tyytyä kapeaan valikoimaan mikä on normaalia suomalaisissa...